torsdag 17 juni 2010

Valnötsdinkelbröd



Ett jättegott kraftigt bröd full med valnötter. Kalle och jag njuter av det med bregott och en ostskiva på kvällen när det är klart. Tillsammans med en espresso så blir det nästan inte bättre.

Gör så här:
3g jäst
300g vatten
300g dinkelsikt
90g fint rågmjöl
20g brödsirap
9g salt
100g valnötter

Blanda jäst och vatten tillsätt sedan resten utan valnötterna. Blanda väl tills allt är blandat. Tillsätt nu valnötterna så de inte samlar "fickor" av mjöl eller annat. Låt sedan stå över natten eller minst 4 timmar i rumstemperatur.

På morgonen eller 4 timmar senare. Strö rikligt med fint rågmjöl i en bakduk. Häll degen i duken och dra lite och vik som ett paket av degen, vänd sedan skarven ner och vik ihop duken till ett löst paket så degen har plats att jäsa. Jäs i 45 minuter. Sätt ugnen på 275 grader.



Lägg försiktigt brödet på bakpapper eller direkt på varm baksten eller plåt, skarven uppåt. När brödet når 97 grader är brödet klart eller när den fått bra färg och skorpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar