Början på många bröd!
Vetesurdeg
120g vetemjöl
120g kallt vatten
Rågsurdeg
60g fint rågmjöl
120g kallt vatten
Grahamssurdeg
60g grahamsmjöl
120g kallt vatten
Dag 1 morgon - Blanda i bunke, plasta/lock, låt stå i rumstemp.
Dag 1 kväll - Mata surdegen med 60g mjöl o 60g vatten, blanda, plasta/lock, låt stå i rumstemp.
Dag 2 morgon - Mata surdegen med 60g mjöl o 60g vatten, blanda, plasta/lock, låt stå i rumstemp.
Dag 2 kväll - Rör om och ställ in i kylen.
Dag 3 morgon - Mata surdegen med 60g mjöl o 60g vatten, blanda, plasta/lock, ställ in i kylen.
Dag 4 - Nu är surdegen klar att använda. Om du vill spara den så mata den bara ngr gånger i veckan.
Starta surdeg på russinjäst
Blanda 200g russin med 400g ljummetvatten och 1 msk honung i en bunke. Täck med plast eller lock och låt stå i rumstemp. i 4-5 dagar tills russinjästen är klar. Rör om varje dag. Processen är klar när det börjar jäsa och bubblai bunken. Sila då bort russina och spara vätskan i en burk i kylskåpet, håller sig i kylen ca 2 månader. Använd vätskan i stället för vatten när du startar din surdeg. Använd russinen i valfritt bröd, bara att mixa och blanda ner i degen. Jättegott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar