lördag 26 juni 2010

En hög jordgubbstårta för sommarkvällar



En hög vacker jordgubbstårta till midsommar eller vilken sommarkväll som helst. Jättegod tårta med smak av jordgubbar och citron. Snabb och enkel att göra.

Tårtbotten:
5 ägg
2dl socker
1dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
1 msk bakpulver
200g mandelmassa, riven
smör
ströbröd

2 liter jordgubbar
3 + 1 dl vispgrädde
0,5 dl lemon curd
0,5 dl saft
6 maränger eller fler om man vill
25g mörk choklad

Vispa ägg och socker fluffigt och ljust. Blanda mjöl, pmjöl och bakpulver i en separat skål som du sedan försiktigt rör ner i äggblandningen. Rör sist i mandelmassan. Smör o bröa en form ca 22 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda kakan 40 minuter på 175 grader. Låt den svalna i 30 minuter.

Mosa eller skiva två tredjedelar av jordgubbarna och tillsätt saften. Vispa 3 dl av grädden. Dela tårtan i tre delar. Fyll tårtans första lager med hältften av lemoncurden och hälften av jordgubbsmoset och hältfen av grädden. Lägg på ett tårtlager och gör om samma sak igen, sista av lemoncurd, j-mos och grädde, sedan toppen på tårtan, sista lagret. Här kan du låta tårtan vila ngn timme eller gärna över natten.

Vispa innan servering sista grädden (1 dl) som du placerar överst på tårtan, strö över maränger (hela el lite krossade el båda) sedan toppa med hela färska jordgubbar 1/3 som är kvar ock smält chokladen i micron och ringla över med sked.

Nu är den klar, bara att servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar