torsdag 24 juni 2010

Taklagslimpa



Taklagsfesten var en höjdare. Många av grannarna kom ut för att grilla tillsammans, bakade dessa två limpor för att bjuda på. Blev en hitt!

Gör så här:
500g vatten
250g vetesurdeg startad på russinjäst
5g jäst
600g vetemjöl special
200g durumvete
20g mörk brödsirap
30g salt

Börja på morgonen eller kvällen.
Blanda allt utom saltet i hushållsmaskinen. Kör 10 minuter. TIllsätt salt o kör 5 minuter. Låt degen vila i 30 minuter.
Lägg degen i oljad låda med lock. Gör treslag (Vik degen mot mitten och sedan igen fast från andra hållet.) Vänd sedan på degen så skarven kommer nedåt. Låt jäsa i rumstemp i 30 minuter. Gör treslag igen, vänd skarven nedåt.

Låt degen nu jäsa i kylskåpet i lådan antingen över natten då gör du det övre på kvällen annars låter du degen kalljäsa under dagen och ta sedan kram degen ca 5-8 timmar senare. Låt jäsa vidare i rumstemp 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Mjöla ett bord och vänd upp degen försiktigt. Dela degen på längden i två delar. Vänd upp bröden försiktigt på en plåt med smörpapper eller baksten. De får plats bredvid varandra. Sätt in i mitten av ugnen. Kasta in lite kallt vatten på botten av ugnen. Ångan skapar en bra yta/skorpa på brödet. Sänk genast temp till 200 grader. Grädda bröden i 35 minuter eller tills inner temp når 98 grader.

Låt bröden svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar