onsdag 11 augusti 2010

Solros, frö och russinlimpa



Jättesaftigt magjobbarbröd med massa nyttigheter. Håller sig jätte länge i påse, man kan även frysa eller förvara den andra limpan i kylen.

STEG 1:
250g vatten
375g solroskärnor
30g linfrön
30g klippt råg
30g sesamfrön
100g russin (eller annan valfri frukt, tex aprikoser el fikon)

STEG 2:
blötlagda russin från steg 1
fördegen från steg 1
400g vatten
100g vetesurdeg
60g jäst
600g vetemjöl
200g fint rågmjöl
100g brödsirap
25g salt
havreflingor till formen

Börja så här med steg 1:
Blanda alla ingrdienser, utan russina, i en bunke. Täck över. Låt stå i minst 6 timmar eller över natten. Lägg russinen i en annan bunke med vatten så det täcker. Ställ i rumstemperatur minst 6 timmar eller över natten.

Steg 2:
Låt russinen rinna av i ett durkslag.

Blanda alla ingredienser även de från steg 1 i maskin i 10 minuter. Degen kan bli riktigt kladdig. Låt degen sedan vila i bunken i 30 minuter.



Smöra och bröa två formar med smör och havreflingor, dela degen i de två formarna. Strö på havreflingor på toppen också. Låt jäsa i rumstemp. 1,5 till 2 timmar.



Sätt ugnen på 200grader, sätt i baktermometern. Sätt in bröden och gradda dem tills de når en inner temp. på 97 grader.

Låt bröden stå i formarna 30 minuter och stjälp sedan upp bröden på ett galler.
Förvara i plastpåse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar