måndag 19 juli 2010

Jogginglimpa



Jag hann i varje fall springa under tiden som bröden jäste. En råg formlimpa smaksatt med mörkt muscovadosocker, ger en god smak till brödet.

STEG 1
300g vatten
10g jäst
250g grovt rågmjöl
100g vetemjöl special

STEG 2
250g vetesurdeg med russinjäst

STEG 3
400g vatten
200g fint rågmjöl
400g vetemjöl special
100g mörkt muscovadosocker
30g flingsalt

Garnering
Grovt rågmjöl eller solrosfrön

STEG 1 - Rör ihop alla ingredienser i steg 1. Låt stå i rumstemp. inplastad i cirka 2 timmar. Nu hinner du springa om du vill.

STEG 2 - Tillsätt surdegen och låt stå yterligare i 2 timmar. Nu hinner du springa.

STEG 3 - Kör fördegen och alla ingredienser i steg 3 utan saltet i maskinen i 10 minuter. Ha i saltet och kör sedan 5 minuter till. Degen ska vara rätt så lös. Låt degen vila i bunken övertäckt i 30 minuter. Häll sedan i en inoljad plastbunke med lock. Gör ett treslag - vik in ena kanten mot mitten och tryck till och gör om sedan från andra kanten. Vänd på degen och sätt på locket. Låt jäsa i 1 1/2 timme. Nu hinner du springa ännu mer...

Sätt ugnen på 225 grader.
Smöra 2 stora former och bröa med grovt rågmjöl. Häll i hälften av degen i varje form. Toppa med grovt rågmjöl eller solrosfrön.
Sätt in bröden i mitten av ugnen grädda tills innertemp. är 97 grader. När de är klara, ta ut dem och låt vila i 30 minuter innan du tar ut dem ur formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar