söndag 18 juli 2010

Frukostbullar med rostat havre o rostade solroskärnor



Frukostbullar som även blir kanongoda att rosta i ugnen eller i brödrosten när de blivit några dagar. Rostade havre och solrosfrön i stekpannan för att få lite mer smaker.

Detta blir cirka 20 bullar.
STEG 1
200g vetemjöl special
250g vatten
10g jäst
1 dl havre
1,5 dl solrosfrön

STEG 2
400g vatten
20g brödsirap
200g durumvete
200g surdeg
400g vetemjöl special
20g salt

Lite havre till toppen

STEG 1 - Börja med steg 1 på morgon eller kvällen brukar vara det lättaste. Rosta havre o solrosfrön i stekpannan på högeffekt men kom ihåg att skaka o vända hela tiden så du ser när det börjar få färg. Blanda vatten jäst o mjöl i en bunke så att allt blandas, tillsätt havre o solrosfröna i degen och låt sedan stå inplastat i rumstemp. i minst 4-8 timmar eller över natten.

STEG 2 - Blanda degen från steg 1 och alla ingredienser UTAN saltet. Kör i maskinen i ca 10 minuter eller för hand tills du tröttnar. Tillsätt saltet och kör 5 minuter till. Låt degen vila i 1 timme i rumstemp. Gör ett treslag, vik degen mot mitten och tryck till, vik degen igen från andra sidan mot mitten och tryck till, vänd sedan degen, låt nu jäsa i kylskåpet 1 timme eller tills du hinner fortsätta med degen.



Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen direkt i 20 delar. Vik degen in i sig själv gång på gång tills du får en rund bulle. Ta tag i botten och doppa bullen i en skål med havre. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med havret uppåt.

Låt jäsa en timme. Kör sedan in i ugnen på 250 grader tills innertemp. är 97 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar