söndag 11 juli 2010

Lyxiga fröfrallor till frukost



Hemma från semestern men sommaren fortsätter så lite lyx måste man få ha. Bakade frukosbröd speciellt till Kalle imorgon som börjar jobba igen. Ha det gött på jobbet älskling! Glöm inte fukostmackan.

STEG 1
10g jäst
300g vatten
200g vetemjöl special
100g fint rågmjöl

STEG 2
250g vetesurdeg från russinjäst (se tidigare inlägg)
500g vatten
20g brödsirap
200g grahamsmjöl
200g grovt rågmjöl
600g vetemjöl special
2dl solrosfrön
1dl skalade sesamfrön
1dl linfrön
0,5 dl matolja
30g salt

Börja med steg 1. Blanda allt väl och ställ sedan övertäckt i rumstemp. i 4-8 timmar.

Därefter blandar du i alla ingredienser UTAN saltet som du tillsätter efter allt är kört i maskin ca 10 minuter eller tills du tröttnar för hand. Degen ska vara kladding så tillsätt lite mer vatten eller mjöl för att få degen lagom kladdig. Ta sedan i saltet och kör på ca 5 minuter till. Låt jäsa i bunken i 1,5h till max 2h i rumstemperatur och sedan 1-10h i kylen om du vill skjuta på själva gräddningen av bröden.

När degen jäst klart. Strö ut grovt rågmjöl på bakbordet. Knåda degen några gånger och dela sedan degen i 22 lika delar. Forma till små bollar som du sedan rullar lite extra i kanterna för att få dem lite spetsiga i varje ände. Lägg färdiga bröden på 2 plåtar med bakplåtspapper. Nu får bröden jäsa under duk i 30 minuter eller dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader.

Nu gräddar vi bröden. Sänk till 225 grader. Klipp gärna några möster i frallorna. Sätt i plåten i mitten på ugnen. Skvätt in lite vatten under plåten när du sätter in bröden för en fin skorpa. Stäng luckan snabbt så inte ångan smiter ut. Bröden är klara du de har en innetemp. på 98 grader eller tills de fått fin färg ca 12 -15 minuter.

Njut till frukost med en cappuccino eller som Isabel med varm skummad mjölk.

1 kommentar: