onsdag 11 augusti 2010

Svartvinbärssaft på farfar Rolles vinbär



Underbart med egenodlade grejer som man kan spara nästan fram till jul i olika former. Saft, sylt och gele har det blivit. Här kommer ett repcept på saft.

STEG 1:
2 liter välmogna svartvinbär kan även ta hälften röda vinbär.
4-5 dl vatten

STEG 2:
6 dl socker per liter avrunnen saft.
(1 krm natriumbensoat per liter saft för längre hållbarhet)



Rensa bären men du behöver inte repa bären (låt vinbären vara i klasar). Väg bären, koka upp bären tillsammans med vattnet. Koka tills bären saftat av sig ordentligt ca 10 minuter. Tryck till bären då och då så de mosas sönder och ger ut att smak.

Häll bärmassan i silställning och låt självrinna ca 20 minuter.


Mät upp den avrunna saften och häll saften i en ren gryta. Tillsaätt rätt mangd socker till mängden saft du fått ut. Koka upp saften. Rör i grytan och låt sedan stå någon minut. Skumma av. Tillsätt natriumbensoaten utrörd i lite av saften.

Häll saften på rena flaskor, ända upp till kanten. Förslut och förvara svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar