måndag 4 juli 2011

Lantligt lantbröd bakat på landet

Mmm vad gott det är med nybakat bröd till frukost på landet!

Fördeg:
100g vatten
100g rågmjöl
30g linfrökross
10g jäst

Dag2:
5 dl vätska
20g jäst
20g honung
650g vetemjöl eller dinkelmjöl
30g salt

Blanda ihop fördegen på kvällen, plasta in o låt stå i rumstemperatur.

Dag 2: blanda i allt utan saltet, även fördegen! Blanda väl i ca 10 minuter, tillsättsaltet, blanda väl i ca 5 minuter. Låt jäsa under duk i 30-60 minuter. Knåda degen och skapa två limpor som du placerar ut på bakplåtspapper, låt jäsa under du 1,5-2h i rumstemperatur eller 4-10 timmar i kylen eller blanda lite beroende på när du har tid för att sätta in dem i ugnen.

Starta ugnen på 250 grader. Ställ in bröden när det är varmt. Skvätt in lite vatten under plåten, stäng luckan fort! Vrid ner temp till 200 grader efter 15 minuter. Låt bröden stå inne ungefär 30 minuter totalt eller tills innertemperaturen är 98 grader.

Ta ut dem försiktigt ur ugnen och lägg dem på galler för att svalna. Förvara bröden första tiden i bakduk då smakar de bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar