Taklagsfesten var en höjdare. Många av grannarna kom ut för att grilla tillsammans, bakade dessa två limpor för att bjuda på. Blev en hitt!
Gör så här:
500g vatten
250g vetesurdeg startad på russinjäst
5g jäst
600g vetemjöl special
200g durumvete
20g mörk brödsirap
30g salt
Börja på morgonen eller kvällen.
Blanda allt utom saltet i hushållsmaskinen. Kör 10 minuter. TIllsätt salt o kör 5 minuter. Låt degen vila i 30 minuter.
Lägg degen i oljad låda med lock. Gör treslag (Vik degen mot mitten och sedan igen fast från andra hållet.) Vänd sedan på degen så skarven kommer nedåt. Låt jäsa i rumstemp i 30 minuter. Gör treslag igen, vänd skarven nedåt.
Låt degen nu jäsa i kylskåpet i lådan antingen över natten då gör du det övre på kvällen annars låter du degen kalljäsa under dagen och ta sedan kram degen ca 5-8 timmar senare. Låt jäsa vidare i rumstemp 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Mjöla ett bord och vänd upp degen försiktigt. Dela degen på längden i två delar. Vänd upp bröden försiktigt på en plåt med smörpapper eller baksten. De får plats bredvid varandra. Sätt in i mitten av ugnen. Kasta in lite kallt vatten på botten av ugnen. Ångan skapar en bra yta/skorpa på brödet. Sänk genast temp till 200 grader. Grädda bröden i 35 minuter eller tills inner temp når 98 grader.
Låt bröden svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar